För er som inte har möjlighet att se det omtalade derbyt på plats kommer matchen att sändas genom solidsport.com.

Klicka på bilden eller gå in på följande länk: solidsport.com/difbasket/watch/dif-aik

 

 

I år kommer företagen Better You och 2Win att sponsra säsongens bästa spelare i Superettan med fina paket. Båda företagen brinner för basketsporten och det är en ära att ha med dom i Superettan. Det gäller fyra olika kategorier: flest poäng, assist, returer och effektivitet. Paketen kommer att skickas ut till respektive spelare i slutet av säsongen. Ni kan följa resultaten från vecka till vecka på super-ettan.se.

Besök gärna företagens hemsidor på https://www.betteryou.se/ och https://www.2win.se/

 

Vi tackar fotograf Örjan Lännbrink för den fina bilden

 

 

 

Inför helgens matcher!

På lördag åker Djurgården Basket och Köping Stars ner till Skåne för att möta Lundalaget IK Eos och bottenplacerade Trelleborg Pirates. Eos slog senast Trelleborg borta med 84-79 i ett tight Skånederby som kunde ha gått åt båda hållen men i helgens hemmamatch mot DIF blir det betydligt svårare. Visserligen blev Djurgården hårt pressade av Alvik i förra veckans Stockholmsderby men mot EOS borde ändå Stockholmslaget räknas som favoriter. DIF har fyra raka vinster och spelar två matcher i helgen. På söndagen spelar Stockholmslaget även hemma mot Högsbo som DIF slog borta med 78-67 tidigare i år. Även i den här matchen får man räkna DIF som favoriter fast man aldrig får glömma att det är påfrestande för ett lag att spela två matcher i rad med långa resor. Om Högsbo kommer redo till Stockholm kan det nog bli en tuff match och då vet man inte hur det kan gå.

Även Trelleborg har en svår uppgift framför sig. Köping leder serien just nu och har fyra raka vinster i bagaget. Senast slog man Luleå hemma med 111-85 och det ska till mycket för att rubba detta självsäkra lag. Trelleborg Pirates har visserligen ett par dominanta spelare som den erfarne John Fitzgerald men känslan är ändå att Köping är storfavoriter inför detta möte. Dagen efter möter Köping sjätteplacerade Malbas borta som har visat prov på bra spel, framförallt när man slog Alvik borta med 78-72. Köping spelar då sin andra match på två dagar vilket kan påverka deras spel men av allt att döma borde Köping ta två pinnar även i denna match.

Uppe i Norrland möter sjundeplacerade Luleå Steelers ”Spanska” Wetterbygden Stars som har imponerat rejält i år. Wetterbygden ligger på en tredje plats med tre vinster och en knapp förlust mot Djurgården. Laget spelar en organiserad europeisk basket och kommer att bli svårslagna i år. Senast slog Wetterbygden Malbas borta med 86-64 i en match där dom båda spanjorerna briljerade. Albert Masllorens hade 29p och satte 6/10 treor (60%) medan playmakern Carlos Calvo hade 13 assists. Luleå Steelers har två vinster, båda mot Trelleborg, och tre förluster mot AIK, Köping och Malbas. I detta möte är Wetterbygden klara favoriter men man får inte glömma att Luleå är starka på hemmaplan och kan skrälla.

På söndag spelas ett intressant Stockholmsderby mellan ”mesta mästarna” Alvik och  förra årets vinnare i Superettan AIK. Senast lagen möttes var i december förra året när AIK vann i en rysare som gick till förlängning och avgjordes i sista minuten genom att Nils Johansson satte fyra straffkast i rad. AIK, som har tre raka vinster, har i stort sett samma starka lag som förra året medan Alvik har gjort en rejäl”facelift”och tagit in flera nya spelare. Man bör bortse från Alviks resultat hittills för detta lag kan lira och det visade dom inte minst genom att pressa Djurgården i förra veckans match. Sedan får man heller inte glömma att Alvik spelar på hemmaplan och att det är ett derby. Denna match tror jag är den mest ovissa i den här omgången och ett bra styrkeprov för båda lagen. 

Goran Popov

 

2017-10-21 14:30

IK Eos

 

Djurgården Basket

2017-10-21 17:00

Trelleborg Basket

 

Köping Stars

2017-10-22 16:00

Luleå Steelers

 

Wetterbygden Stars

2017-10-22 16:00

Djurgården Basket

 

Högsbo Basket

2017-10-22 16:15

Malbas

 

Köping Stars

2017-10-22 17:30

Alvik Basket

 

AIK Basket

 

 

Då var vi igång!

Med 16 spelade matcher har vi följande resultat i Superettan. Djurgården Basket ligger på första plats följt av Köping Stars som ligger på samma antal poäng (6p) med tre vinster. På tredje plats ligger AIK basket med två vinster och en mindre spelad match. På fjärde plats ligger välspelande Wetterbygden med 4 poäng, två vinster och en förlust, följt av Luleå Steelers med två vinster och två förluster.

Malbas ligger på en sjätte plats med samma resultat som Luleå följd av EOS med en en vinst och två förluster. Göteborgslaget Högsbo ligger på en åttonde plats med en vinst och tre förluster. Nionde och tionde plats intar poänglösa Alvik och Trelleborg Pirates med två respektive fyra förluster.

Det är så klart väldigt tidigt att dra några slutsatser men som väntat ligger topplagen Djurgården och Köping högst upp följt av dom två andra favoriterna AIK och Wetterbygden.

Minianalys av de fyra första lagen:

Favorittippade Djurgården Basket med många tunga värvningar har inte startat så dominant som förväntat. Borta mot Högsbo var det en hel del som inte gick som planerat men Stockholmslaget lyckades ändå till slut ta grepp om matchen och vinna med 78–67. Mycket tack vare spelarna Dee Ayuba (25p) och Brandon Barton (23p). Det bör tillägas att laget spelade utan sina två amerikanska guards som väntade på sina arbetstillstånd. I sin andra match mötte DIF ett välspelande Wetterbygden som med sina tre skolade spanjorer briljerade på plan. Tillsammans satte dom här tre herrarna 50 av totalt 71p. Det visade sig vara en tuff match för Djurgården som avgjorde i de sista fem minuterna av matchen. I sin tredje match som spelades hemma mot Malbas i söndags fick man slutligen se vad laget går för. Djurgården krossar bortalaget med 50p (107–57) och sätter 4 nya rekord i Superettan. Malbas stod chanslöst i Brännkyrkahallen och fick se sig slaget av ett lag som gjorde vad dom ville på planen. På fredag spelar laget hemma mot Alvik och det ska till mycket för att Alviks ska kunna rubba detta Djurgårdslag. Den riktiga kraftmätningen kommer först den 26 oktober när Djurgården spelar borta mot Köping och sedan den 6 november hemma mot AIK. Då får vi se om laget verkligen är så bra som förväntat.

Köping har som väntat ett starkt lag med skjutglada trepoängsskyttar som den serbiska playmakern Aleksa Solevic (56%), Julien Delmas (50,2) och Sean Smith (38,8) uppbackade av den starka insidespelaren Michiel Petersen (204cm). Köping vann sin första match mot Malmö genom att slå skånelaget i fyra raka perioder (20-19,18-15,28-19,28-26) men i sin andra match blev det lite tuffare. Bortalaget, Högsbo, fick ett bra grepp om matchen och pressade Köping i två perioder vilket gav Göteborgslaget en halvtidsledning med 10p. I andra halvlek kom dock hemmalaget ikapp och vann slutligen med 78–66. I sin tredje match lossnar det för Köping som krossar hemmalaget EOS med 107–73. Köping vinner alla fyra perioder och visar att man kommer vara med och strida om topp placeringarna i år.    

AIK basket är för många ett mysterium i år. Från att ha varit det superettanlag som toppat medieintresset så finns det inte så mycket att läsa om laget i år. Varken på klubbens hem eller Facebook sida. Laget ser i stort sätt likadant ut som förra året förutom att Mattias Herlitz är ny och att Alexander Holmström Forster har lämnat klubben. Det blir förmodligen bröderna Innan som tillsammans med Jonathan Gunnarsson och Patrik Hörman kommer att stå för det mesta i protokollet. Med detta sagt så får man inte glömma att detta är ett samspelt lag med mycket erfarenhet. AIK har endast spelat två matcher i år och vunnit båda. Först hemma mot Eos med 94-80 och sedan mot Trelleborg med 86-61. Efter två matcher är Serkan Inan klubbens bästa spelare med 25,0 i effektivitet, 9 returer och 36,4% på trepoängsförsöken. Jonathan Gunnarsson leder i poängstatistiken med ett snitt på 17,5p.

Wetterbygden Stars är som sagt ett lag som kommer att bli svårslaget i år och det visade dom inte minst genom att krossa Trelleborg Pirates med 86-60 i sin första match och sedan pressa Djurgården på bortaplan. I sin sista match slog dom Högsbo med 77-53 i en match som var relativt jämn i tre perioder men där Wetterbygden gör ett monsterryck i fjärde som dom vinner med 21-6. De tre spanska spelarna, guardparet Carlos Calvo och Guim Exposito med forwarden Albert Masllorens kommer att betyda en hel del för Wetterbygden i år. Sedan får man inte glömma Mathias Liljeqvist och Kemal Omerbasic som båda är stabila spelare. Wetterbygden spelar sin nästa match borta mot Malbas som ligger på lika många poäng men har en mer förlust 2/2. Wetterbygden går in i detta möte som favoriter men man får inte glömma att Malbas slog Luleå hemma med 75–55 för drygt två veckor sedan

 

 

 

Då var det dags att presentera våra nya coacher i Superettan. Vi börjar med Eos nya hedcoach Jovan Zdravevski som har en lång spelarkarriär bakom sig och kommer från Skopje i Makedonien. Han är född 1980 och började spela basket som 15 åring.

I Makedonien avancerade han snabbt som ung forward och spelade bland annat EM med juniorlandslaget. Hans första professionella kontrakt fick han med laget Nikol Fert från Gostivar år 1999 och året efter vann han även ligaguld. 2004 fick han sitt första kontrakt i Island med U.M.F Sallagrimur Borganes. Senare spelade han även för KR Reykavik och Stjarnan. Jovan professionella karriär i Island varade 9 år.

2013 flyttade han slutligen till Sverige och började spela för EOS i Lund. 2015 vann han Superettan med Eos i en Skånefinal där Malbas kom tvåa. Jovan avslutade sin karriär som spelare så sent som förra året och valde att satsa på en tränarkarriär i EOS.

Hej Jovan, beskriv dig själv som tränare och vad är din styrka?

Jag är lugn, har en bra spelförståelse och positiv attityd.

 

Vad kräver du av en basketspelare i ditt lag?

Jag vill att de ska ha en positiv attityd, kommunicera så mycket som möjligt på planen och utanför planen. De ska vara öppna mot sina teammates och mig och ge mig feedback.

 

Hur viktigt är det för en tränare att vara bra på grupp psykologi eller allmänt kunna läsa spelarens mentala hälsa?

Tränarens EQ är mer viktigt än tränarens kunskap om basket. Tränaren kan inte förändra spelares basketstyrkor mycket, men kan skapa en bra relation, ha en bra bild av spelarna som människor, deras behov, och jobba för att skapa en miljö där spelarna är motiverade och tycker om att utvecklas och växa.

 

Hur gör du för att bygga teamkänsla i laget?

Jag är där! Jag är 100% fokuserad när jag är med laget. Jag har som mål att basketen ska vara rolig för spelarna, men också utvecklande. Jag skapar sociala aktiviteter utanför planen och uppmuntrar spelarna till att ta initiativ till teambuilding. Jag är en transparent och öppen person och vill ha öppen och direkt kommunikation i laget.

 

Hjälper det dig som tränare att du själv har haft en spelarkarriär?

Ja, det tror jag definitivt. Jag tror att man måste ha varit spelare själv för att känna till alla detaljer som funkar bäst på planen.

 

Hur viktig är playmaker positionen för dig?

Playmakern är spelaren som får bollen först, styr tempot, leder och kommunicerar vad ska laget ska spela. Den här positionen är därför självklart viktig.

 

Föredrar du att spela utan klassiska centrar?

I mitt nuvarande lag är vi utan klassiska centrar och det fungerar bra.

 

NBA eller Euroleague?

NBA finals är bättre än Euroleague finals men jag är generellt mer intresserad av Euroleague.

 

Hur ser ditt lag ut i år och kan laget utvecklas ännu mer?

Vårt lag består inte av så långa spelare men vi är atletiska och smarta.

 

Har ni planer på att spela i ligan?

Vi har som mål att vinna så många matcher som möjligt. Vi får se hur det blir med framtiden.

 

Vad tycker du om den nya Superettan som serie?

Det är spännande och unikt med många matcher där vi möter flera

 

Tack för din tid Jovan och jag önskar dig lycka till i Superettan!

Tack Goran

 

 

Ung tallang klar för Pirates

21 åriga guarden Albin Häll Eriksson är klar för spel i Trelleborg Pirates. Albin är 187cm lång och spelade förra året i Superettanlaget Wetterbygden Highlanders där han snittade 16,2p och sköt 40,7 procent på trepoängsskotten. Hans bästa match förra säsongen var mot Högsbo där han satte 31p på 32 minuter och hade hela 50% på strepoängsförsöken. Albin var i år redan klar för Ligalaget Nässjö men valde efter två veckor att flytta till Skåne istället. I Skåne var det naturliga valet Trelleborg Pirates enligt Albin.

Detta säger han till Trelleborgs Allehanda:  "Jag ville till Trelleborg, kände att det var ett lag jag ville spela i. Jag har mött Pirates många gånger och de har alltid spelat på ett sätt som jag inte är van vid. De utvecklar spelare på att annat sätt än många andra klubbar, med mycket fokus på individen".

Trelleborgs Pirates tränare Ali Lou säger att han har varit intresserad av Albin i två år och att Pirates med lite tur nu kunde värva honom.

 

 

På gårdagens förbundsseriekonferens möttes representanter för alla klubbar i Superettan för att genomföra ett konstituerande möte och bilda serieföreningen FSEH (föreningen superettan herr). Till föreningens ordförande valdes Carina Peleg från Högsbo och som ledamöter valdes Dennis Aulander Wetterbygden, Jeanette Linna Luleå Steelers, Tommy Rosenqvist Malbas och Roger Kelly Köping.

Syftet med serieföreningen är att marknadsföra, höja status och standard på Superettan samt vara ett forum där klubbarna utbyter idéer och erfarenheter.

I år spelas Superettan herr för första gången under hela säsongen till skillnad från de tre första åren och kommer att vara en mycket attraktiv rikstäckande serie. Matcherna kommer att spelas från Trelleborg i söder till Luleå i norr. De två första lagen från Superettan tar plats i svenska basketligan. 

"Det känns fantastiskt bra att vara på gång och gemensamt ta ansvar och utveckla varumärket Superettan herr. Vi har under helgen lagt grunden för organisationen där ambitionen är att föra oss samman så att vi kan stå enade både internt och externt. Nu ser vi fram emot seriepremiären om två veckor och hoppas på välspelade matcher med mycket folk på läktarna" säger ordförande Carina Peleg efter mötet.

Goran Popov

 

 

 

Amerikanska stjärnan Clifford Joseph Colimon, klar för Djurgården

2017-09-05

DIF Basket förstärker med ännu ett känt namn. Den 28 åriga pointguarden från Brooklyn, New York, har flera års internationell erfarenhet från bland annat USA, Grekland, Finland, Lettland och Slovakien. Cliff har även tidigare spelat i Basketligan för svenska mästarna LF Basket och ECO Örebro. Cliff är 182 cm lång och kommer att ha en central roll i coach Bartons nya lag.

Coach Charles Barton

“The relationship between the point guard and the coach is critical, so I am very happy that Cliff Colimon has agreed to play for us next season. Cliff is a complete player that plays both sides of the ball and is a high character person”.

Klubbdirektör Popov

”Djurgården Basket gör i år sin största satsning någonsin. Målet är att bygga ett superlag som våra supportrar och sponsorer kommer att älska. Cliff Coliman är en person med mycket karaktär som kommer att höja ribban på Superettan och därmed även kvalitén på sporten. Nu återstår ytterligare några pusselbitar innan laget är redo”

Cliff anländer den 7de september.  

Se Cliff "in action" här: https://www.youtube.com/watch?v=nkdOi_Y5prA