Djurgården värvar en svensk landslagsspelare!
Stockholm 2017-07-19
 
I går blev det klart att Andreas von Uthman kommer att spela i Superettan nästa säsong. Enligt klubbens ledning förhandlar Djurgården just nu med flera svenska och utländska spelare och satsar stort inför nästa säsong. 
 
Detta skrev klubben i ett pressmeddelande i natt:
 
Drömvärvning - Svensk mästare till Djurgården!
 
Efter att ha säkrat upp flera spelare från förra årets trupp har vi nu gjort klart med årets första nyrekrytering, en riktig prestigevärvning från Svenska Mästarna Luleå BC - Andreas von Uthmann. Andreas är född 1996 och är ett välbekant namn för de flesta då han spelat på hög nivå i många år. Han har tagit sig igenom hela landslagstrappan och representerat Sverige i både U16, U18 och U20-landslaget. Han kommer ursprungligen från Djursholm Indians men flyttade tidigt norrut för att plugga på gymnasiet och spela på Luleå BG i Basketettan. Under sina gymnasieår spelade han med en dubbellicens och säsongen 2014-2015 tog han klivet upp till LF Basket i Basketligan där han snittade drygt 6 minuter på 11 matcher. Andreas gjorde sin tredje säsong i högsta serien förra året vilket även kröntes med ett efterlängtat SM-guld. Trots sin ringa ålder är han en väldigt meriterad och kompetent spelare samt en viktig pusselbit i coach Bartons kommande lagbygge. Vi är väldigt glada och hedrade över att Andreas väljer att satsa på Djurgården efter att ha tillbringat så många år i basketens huvudstad med alla förutsättningar och miljön som finns där. Att Andreas är Djurgårdare sedan barnsben gör oss än mer glada att välkomna honom till oss.
 
Andreas von Uthmann: ” Jag vill spela med DIF för att få Charles som coach, i en utvecklande miljö och för att jag alltid varit Djurgårdare! ”
 
Stefan Bergman, Sportchef: ”Att Andreas väljer Djurgården visar att vi verkligen är på rätt väg. Med Andreas får vi en spelare som kommer kunna fylla flera positioner. Vi tror att Andreas kommer kunna explodera och få sitt riktiga genombrott i Djurgården under Charles ledning.”
 
Charles Barton, Coach: ” Andreas von Uthmann is my first recruit since returning to coaching. He is a perfect fit for the team we are building and I look forward to helping this young man reach his full potential. Welcome to the family Andreas! ”
 

 

 

 

 

 

Spansk Headcoach till Wetterbygden Highland!

I augusti tar den spanske Headcoachen Boris Balibrea Oliveras över Wetterbygdens herrlag. 29-årigngen har tidigare coachat i spanska EBA ligan, 2011-2016. Senast var han Headcoach i CB Castelldefells från Barcelona. Wetterbygden Stars är den första utländska klubben som Boris coachar och till Jönköpingsposten säger han att han ser fram emot utmaningen!

— Jag är bestämd, hård och alltid redo att ge 100 procent. Jag vill ha nya erfarenheter, utanför Spanien. Jag är redo att växa som människa, som tränare, och lära mig bättre engelska och svenska.

Dennis Aulander, tar nu över som Sportchef i klubben.

 

Läs intrvjun i JP här: https://www.jp.se/article/fran-barcelona-till-jonkoping-mot-stadens-nya-basketprofil/ 

 

 

 

 

Legendariska tränaren Charles Barton klar för Djurgården Basket.

Enligt Djurgårdens websida tar Charles Barton över som headcoach efter Stefan Bergman. Charles Barton är en internationellt meriterad tränare som har coachat storlag som israeliska Maccabi Tel Aviv, grekiska Aris och tyska Frankfurt Skyliners. Charles har tidigare varit förbundskapten för både Sveriges och Danmarks landslag. 

 ”Djurgården Basket satsar stort i år och en tränarlegend som Charles Barton kommer att betyda otroligt mycket för klubben” säger klubbens ordförande, Johan Cidvall

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Namn: Stefan Bergman
  • Född: 2 februari 1974
  • Bor: Stockholm
  • Yrke: Coach/egen företagare
  • Klubbar som coach: JKS, Fryshuset, Solna, Stockholm Eagles, Täby, Djurgården
  • Intressen: vinna, golf, fysisk träning,

_________________________________________________________________________

Stefan Bergman, ett välkänt namn i svenska basketkretsar. Bergman började sin basketkarriär som spelare i Stockholmsförortsklubben JKS Bredäng där han även coachade lag i klubben som tonåring. Han utmärkte sig tidigt som ett coachämne och fortsatte vidare in i Fryshusets verksamhet där han efter en tid började assistera ligalaget och sedan har det bara rullat på.

Han har vunnit flera SM guld och är förmodligen den enda coachen som har gjort det med både herr och damlag (Solna 2008). Bergman har även varit landslagstränare och arbetat med svenska juniorer. De senaste åren har han varit aktiv i Basket/Superettan och vunnit serien flera ggr med både Stockholm Eagles och Täby basket. För två år sedan var han med och grundade Djurgården Basket och tog på sig uppdraget att leda laget som sedan gått som tåget.  

Hej Stefan, beskriv dig själv som tränare och vad är din styrka?

Jag brinner för det jag gör och hatar verkligen att förlora. Jag får ut max av mina spelare och försöker bygga upp en respekt mellan mig och mina spelare.


Jag är en bättre matchcoach än jag är som tränare, så min styrka är att kunna förändra och se tendenser i matcher. Kräver 100% från första sekund till sista sekund oavsett vad resultatet är. Många tycker nog jag är tokig när jag skäller och styr i slutet av matcher trots att vi kanske leder med 20p men det handlar om vanor lära sig att alltid göra rätt.

Vad kräver du av en basketspelare i ditt lag?

100% inställning och att dom kommer till träningarna av rätt anledning. Spelarna måste vilja vara en del av laget och trivas.
Sen löser sig resten.

Hur viktigt är det för en tränare att vara bra på grupp psykologi eller allmänt kunna läsa spelarens mentala hälsa?

Det är jätteviktigt att spelarna känner förtroende för dig som tränare och att du kan läsa av spelarna och hela laget så du kan förebygga eventuella problem i laget.

Hur gör du för att bygga teamkänsla i laget?

Som jag sa innan bygga relation mellan Coach och spelare men att spelaren fortfarande vet att det är du som bestämmer.
Få gruppen att tycka det är kul att komma till träning och känna att dom är en del även fast man kanske inte är bäst i laget!

Anser du att det hjälper en tränare om han själv har en spelarkarriär bakom sig?

Tror det kan ha en viss betydelse men absolut inte att det gör en till en bra Coach bara för man har varit en bra spelare. Många tror att man blir tränare bara för att man spelat basket på hög nivå och det är 100% fel. Som sagt finns både och två bra exempel är kanske två utav Europas bästa coacher.
Ettore Messina Som inte spelat på hög nivå
Zeljko Obradovic Som spelat på hög nivå


Hur viktig är playmaker positionen för dig?

Det är jätteviktigt att du har en bra PG som kan styra spelet. Jag föredrar en PG som också är ett stort hot anfallsmässigt.
Det gör det ännu svårare för motståndarna att inte veta om PG kommer leta pass elller skapa själv. En PG måste kunna göra dom andra spelarna bättre.

Föredrar du att spela utan klassiska centrar?

Basketen blir snabbare och snabbare så jag har helst en atletisk center som kan spela med både ryggen mot korgen men även kan kliva ut en bra bit och skapa från studs eller skott en bit från korgen. Viktigt med en center för mig är att han är en bra passare. Har du en center som är en bra passare kan du skapa djup i ditt spel.

Hur kan vi bli bättre på att bygga svenska toppspelare som kan få en bra spelarkarriär utanför Sverige?

Tycker vi blivit bättre och det kommer fler spelare från Sverige ut i Europa.
Men allt handlar om träningsförutsättningar vi måste kunna erbjuda spelarna tid i hallen för individuell träning. När vi inte kan det får vi inte vara rädda att släppa spelarna till rätt miljö.
Men nr 1 vi måste våga ställa krav på spelaren så dom tränar rätt.


NBA eller Euroleague?


Absolut Euroleague för mig är det en chans att lära mig och utvecklas genom att titta på dom bästa coacherna hur dom hanterar matcherna. Du får idéer på spel och taktiska drag under matcher. Man kan lära sig så mycket genom att titta på Euroleague. Samtidigt ser man hur långt vi har till denna nivå, spelarna är så sjukt bra och smarta.

Vad anser du om den nya Superettan?

Den kommer bli mycket bra med många kvalitetsmatcher.
Men måste säga att saknar Final4 upplägget det är ett härligt avslut. Så skulle vilja se 10 lag som kämpar om 8st slutspelsplatser.
Sen slutspel med kvartsfinaler och vinnarna går till Final4. Det absolut bästa är om man skulle kunna göra som Euroleague semifinaler på fredagen sen lördag ledigt så lagen hinner förbereda sig och final på söndagen. Detta vore en häftig avslutning.


 

 

 

 

 

 

Från Djurgården Baskets websida 20170530

I kväll blev det klart att vår Djurgårdsveteran, Dragoljub ”Kiki” Kitanovic, förlänger med Djurgården Basket. Kiki är en erfaren center som har spelat professionellt i många år och betytt en hel del för klubben. Han var den första spelaren som skrev på för klubben när den grundades och har sedan dess briljerat i Djurgårdsfärgerna.

”Det har varit en ära att vara med på resan och hjälpa till att utveckla Djurgården Basket. Jag ser fram emot en ny säsong och kommer att satsa allt för att ta guld i Superettan”, säger Kitanovic efter mötet.

"Jag har personligen jobbat med Kiki i många år och ser honom som en stor tillgång. Inte bara som en erfaren spelare som krigar på planen utan även som en rolig och trevlig person som sätter färg på tillvaron. Han är en bra mentor för dom yngre spelarna och brinner för Djurgården", säger klubbdirektören, Goran Popov i ett uttalande. 

 

 

 

 

 

 

TA TILLFÄLLET I AKT - FINNS FORTFARANDE PLATSER KVAR!

Den 9 – 11 juni på Fryshuset i Stockholm.

För fjärde året i rad arrangerar Charles Barton tillsammans med Stockholm Basket en för Sverige unik utbildningsmöjlighet samt en fantastisk mötesplats för coacher från när och fjärran. Barton Clinic har i år anlitat mycket starka föreläsare inom områdena försvar, spelarutveckling och fysträning.

Huvudföreläsare i år är ingen mindre än USA:s förbundskapten Geno Auriemma, en av världens främsta coacher på damsidan med bland annat två OS Guld och två VM Guld på sin långa meritlista. Förutom Geno Auriemma har Barton Clinic anlitat den tyska toppcoachen Dirk Bauermann, den välrenommerade amerikanska spelarutvecklingscoachen Chris Capko och den unika svenska fystränaren Yasin Merzoug. 

Ni som är ledare, tränare eller spelare har ett mycket bra tillfälle att utveckla ert ledarskap och kunnande inom sporten. Läs mer om föreläsarna här: http://stockholmbasket.se/bartonclinic17/


Praktisk information:

Clinicen kommer att hållas i Fryshuset, Stockholm och boende sker på Quality hotel Globe. Ramtider för clinicen är fredagen den 9/6 kl. 17 – söndagen den 11/6 kl. 16.

Anmälan sker via denna länk: https://response.questback.com/idrott/bartonclinic17

Anmälan är komplett efter att betalning skett. Betalningen sker företrädesvis via Swish: 123 113 10 69

Föreningar som betalar för sina coacher har möjlighet att få kostnaden fakturerad. Ange i sådant fall fakturaadress i anmälan.

Priser:

1500 kr    
Föreläsningar, lunch (lör & sön), middag (fre & lör), t-shirt & filmat material

2450 kr  
Föreläsningar, boende på Quality Hotel Globe med del i 4-bäddsrum  inkl. frukost, lunch (lör & sön), middag (fre & lör), t-shirt & filmat material

2600 kr 
Föreläsningar, boende på Quality Hotel Globe med del i 3-bäddsrum inkl.frukost, lunch (lör & sön), middag (fre & lör), t-shirt & filmat material

2895 kr
Föreläsningar, boende på Quality Hotel Globe med del i dubbelrum inkl.frukost, lunch (lör & sön), middag (fre & lör), t-shirt & filmat material

3895 kr 
Föreläsningar, boende på Quality Hotel Globe i enkelrum inkl. frukost, lunch (lör & sön), middag (fre & lör), t-shirt & filmat material.

 

För föreningar utanför Stockholms BDF finns idrottslyftsbidrag att söka för #BARTONCLINIC. Mer information om det hittar ni här: Idrottslyftsbidrag BC17


 

 

 

 

 

 

Då var det dags att kröna Superettans bästa spelare och valet var faktiskt inte så svårt. 

Den amerikanska guarden Ronald Christopher Boggs från Köping har imponerat under hela säsongen. Visserligen så är han ledande i flera kategorier som en första plats i antal blockade skott (1,3), andra plats i antal satta poäng per match eller en delad förstaplats i antal assist men det är faktiskt snittet på effektiviteten på 28,5 och hans +/- statistik som gör honom till Superettans bästa spelare.

Årets nykomling i Superettan är André Benediktsson från Djurgården Basket som vinner tvåpoängs statistiken och tar en andra plats i trepoängsstatistiken. 

Effektiviteten räknas ut enligt en speciell formel: Man plussar ihop Poäng Totalt + Returer Totalt + Assist + Steals + Blockade Skott. 

Från det ska vi dra bort antal turnovers och skillnaden mellan skottförsök och satta skott när det gäller två, trepoäng och straffkast. Så om en spelare har 3 turnovers (-3), skjuter 10 tvåpoängsskott men bara sätter 6 (-4), skjuter 3 trepoängsskott men bara sätter 1 (-2) inte skjuter straffkast (-0) dras minuspoängen från den totala pluspoängen (pluspoängen - 3, - 4, - 2, - 0). Det bör tilläggas att man måste jämföra spelare som spelar ungefär samma antal minuter för att effektiviteten ska vara rättvis.

Plus/minus är helt enkelt hur laget presterat när spelaren varit inne på plan, gjorda poäng – insläppta poäng.

Det finns så klart många bra spelare i Superettan och nedan följer en del andra kategorier men även turnoverstatistiken som enligt formeln ovan drar ner effektiviteten för spelarna.

Effektivitet

1
Avg
28.5
2 Richard Hartman 21.6
3 John Fitzgerald 21

Blockade Skott

1
Avg
1.3
2 Filip Sjöström 1.2
3 Alexander Nilsson 1.1

Poäng

1
Papy N´diaye 
Trelleborg Basket 
190 cm, 23 år 
Avg
26.7
2 Ronald Christopher Boggs 22.8
3 John Fitzgerald 21.2

Returer

1
Joseph Taylor 
Djurgården 
204 cm, 97 kg, 31 år 
Avg
10.2
2 Richard Hartman 10
3 Mikael Axelsson 10

Assist

1
Mannos Nakos 
Djurgården 
179 cm, 75 kg, 28 år 
Avg
5.9
2 Ronald Christopher Boggs 5.9
3 Jonas Minges 5.6

Steals

1
Avg
2.6
2 Brian Curry 2.5
3 Ronald Christopher Boggs 2.4

2p %

1
 
André Benediktsson 
Djurgården 
196 cm, 98 kg, 21 år 
Avg
18/24 75%
2 Nemanja Jovanovic 19/27 70.4%
3 Nemanja Sladoje 32/46 69.6%

3p %

1
Viktor Brännström 
LF Future 
185 cm, 80 kg, 21 år 
Avg
6/11 54.5%
2 André Benediktsson 17/34 50%
3 Eddie Alm 14/29 48.3%

Turnovers

1
Caleb Musie 
LF Future 
175 cm, 73 kg, 21 år 
Avg
4.5
2 Joseph Taylor 3.5
3 Mannos Nakos 3.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Final Four…eller inte, dubbel…..eller trippelmöten?

Den sista matchen i Superettan spelades för drygt 10 dagar sedan men många tycks inte veta att serien är avslutad. Vi får fortfarande frågor om hur det går i serien och när den sista matchen ska spelas. Detta är så klart inte bra och vi får än en gång bevis på att Superettan behöver få ett bättre avslut dvs en Final Four. Kronan på verket fattas i dagsläget och därmed även hypen kring serien.

Kommer ni ihåg hur stora eventen var när Basketettan hade sina stora Final Fours. Inte minst år 2011 när Final Four spelades över en helg i Stockholm mellan Eagles, Täby, Serbia Malmö och Höganäs inför slutsålda läktare och en karnevalsstämning utan dess like. Se filmen här:https://www.youtube.com/watch?v=4sKuyV6mudo&t=625s

Så måste det se ut igen för att sporten ska få den hypen den behöver. Sedan känns det även naturligt att man efter finalen delar ut guld, silver och bronsmedaljer framför supportrarna och sponsorerna. Vilken hype fick AIK för att dom vann serien i år. Tror att det knappt har skrivits något om vinsten, förutom på klubbens och Superettans hemsida, och det kan inte vara så roligt för varken klubben eller spelarna. Man får inte glömma att AIK och Djurgården lockade mer folk till sina derbyn än de flesta ligalagen gjorde och då tänker jag inte på Umeå och Malbas. Det är inte en tillfällighet att TV4 valde att sända ett Superettan derby live i vintras.

Superettan är inte en kvalserie för Basketligan utan en liga för sig som kan bli en mycket bra och tuff produkt i framtiden. Visserligen får de två bästa lagen en plats i basketligan men det förändrar inte saken att Superettan måste tas på allvar och behandlas som en riktig serie/liga.

Den andra stora frågan är varför klubbarna ska spela trippelmöten i den kommande sesongen. Det är många inom svensk basket som anser att det spelas rent för många matcher i ligan och att det har en tendens att ta död på intresset. Det är viktigt att Superettan inte hamnar i samma problem där vi får spela inför halvtomma läktare för att folk inte orkar ta sig till hallen två gånger i veckan. Det mest naturliga vore att man enbart spelar en hemmamatch i veckan så att klubbarna har tid att promota varje match. Klubbarna sparar även en hel del pengar genom att inte behöva boka extra resor och hotell för ett tredje möte. Detta är en diskussion som har pågått i många år och det är i regel endast Luleå som vill spela många matcher för att dom har mycket publikintäkter.

När vi nu påbörjar en ny Superetta till hösten som kommer att spelas från september till mars vore det bra om man lärde sig från tidigare misstag och gjorde rätt från början.