Då var det dags att presentera våra nya coacher i Superettan. Vi börjar med Eos nya hedcoach Jovan Zdravevski som har en lång spelarkarriär bakom sig och kommer från Skopje i Makedonien. Han är född 1980 och började spela basket som 15 åring.

I Makedonien avancerade han snabbt som ung forward och spelade bland annat EM med juniorlandslaget. Hans första professionella kontrakt fick han med laget Nikol Fert från Gostivar år 1999 och året efter vann han även ligaguld. 2004 fick han sitt första kontrakt i Island med U.M.F Sallagrimur Borganes. Senare spelade han även för KR Reykavik och Stjarnan. Jovan professionella karriär i Island varade 9 år.

2013 flyttade han slutligen till Sverige och började spela för EOS i Lund. 2015 vann han Superettan med Eos i en Skånefinal där Malbas kom tvåa. Jovan avslutade sin karriär som spelare så sent som förra året och valde att satsa på en tränarkarriär i EOS.

Hej Jovan, beskriv dig själv som tränare och vad är din styrka?

Jag är lugn, har en bra spelförståelse och positiv attityd.

 

Vad kräver du av en basketspelare i ditt lag?

Jag vill att de ska ha en positiv attityd, kommunicera så mycket som möjligt på planen och utanför planen. De ska vara öppna mot sina teammates och mig och ge mig feedback.

 

Hur viktigt är det för en tränare att vara bra på grupp psykologi eller allmänt kunna läsa spelarens mentala hälsa?

Tränarens EQ är mer viktigt än tränarens kunskap om basket. Tränaren kan inte förändra spelares basketstyrkor mycket, men kan skapa en bra relation, ha en bra bild av spelarna som människor, deras behov, och jobba för att skapa en miljö där spelarna är motiverade och tycker om att utvecklas och växa.

 

Hur gör du för att bygga teamkänsla i laget?

Jag är där! Jag är 100% fokuserad när jag är med laget. Jag har som mål att basketen ska vara rolig för spelarna, men också utvecklande. Jag skapar sociala aktiviteter utanför planen och uppmuntrar spelarna till att ta initiativ till teambuilding. Jag är en transparent och öppen person och vill ha öppen och direkt kommunikation i laget.

 

Hjälper det dig som tränare att du själv har haft en spelarkarriär?

Ja, det tror jag definitivt. Jag tror att man måste ha varit spelare själv för att känna till alla detaljer som funkar bäst på planen.

 

Hur viktig är playmaker positionen för dig?

Playmakern är spelaren som får bollen först, styr tempot, leder och kommunicerar vad ska laget ska spela. Den här positionen är därför självklart viktig.

 

Föredrar du att spela utan klassiska centrar?

I mitt nuvarande lag är vi utan klassiska centrar och det fungerar bra.

 

NBA eller Euroleague?

NBA finals är bättre än Euroleague finals men jag är generellt mer intresserad av Euroleague.

 

Hur ser ditt lag ut i år och kan laget utvecklas ännu mer?

Vårt lag består inte av så långa spelare men vi är atletiska och smarta.

 

Har ni planer på att spela i ligan?

Vi har som mål att vinna så många matcher som möjligt. Vi får se hur det blir med framtiden.

 

Vad tycker du om den nya Superettan som serie?

Det är spännande och unikt med många matcher där vi möter flera

 

Tack för din tid Jovan och jag önskar dig lycka till i Superettan!

Tack Goran

 

 

Ung tallang klar för Pirates

21 åriga guarden Albin Häll Eriksson är klar för spel i Trelleborg Pirates. Albin är 187cm lång och spelade förra året i Superettanlaget Wetterbygden Highlanders där han snittade 16,2p och sköt 40,7 procent på trepoängsskotten. Hans bästa match förra säsongen var mot Högsbo där han satte 31p på 32 minuter och hade hela 50% på strepoängsförsöken. Albin var i år redan klar för Ligalaget Nässjö men valde efter två veckor att flytta till Skåne istället. I Skåne var det naturliga valet Trelleborg Pirates enligt Albin.

Detta säger han till Trelleborgs Allehanda:  "Jag ville till Trelleborg, kände att det var ett lag jag ville spela i. Jag har mött Pirates många gånger och de har alltid spelat på ett sätt som jag inte är van vid. De utvecklar spelare på att annat sätt än många andra klubbar, med mycket fokus på individen".

Trelleborgs Pirates tränare Ali Lou säger att han har varit intresserad av Albin i två år och att Pirates med lite tur nu kunde värva honom.

 

 

På gårdagens förbundsseriekonferens möttes representanter för alla klubbar i Superettan för att genomföra ett konstituerande möte och bilda serieföreningen FSEH (föreningen superettan herr). Till föreningens ordförande valdes Carina Peleg från Högsbo och som ledamöter valdes Dennis Aulander Wetterbygden, Jeanette Linna Luleå Steelers, Tommy Rosenqvist Malbas och Roger Kelly Köping.

Syftet med serieföreningen är att marknadsföra, höja status och standard på Superettan samt vara ett forum där klubbarna utbyter idéer och erfarenheter.

I år spelas Superettan herr för första gången under hela säsongen till skillnad från de tre första åren och kommer att vara en mycket attraktiv rikstäckande serie. Matcherna kommer att spelas från Trelleborg i söder till Luleå i norr. De två första lagen från Superettan tar plats i svenska basketligan. 

"Det känns fantastiskt bra att vara på gång och gemensamt ta ansvar och utveckla varumärket Superettan herr. Vi har under helgen lagt grunden för organisationen där ambitionen är att föra oss samman så att vi kan stå enade både internt och externt. Nu ser vi fram emot seriepremiären om två veckor och hoppas på välspelade matcher med mycket folk på läktarna" säger ordförande Carina Peleg efter mötet.

Goran Popov

 

 

 

Amerikanska stjärnan Clifford Joseph Colimon, klar för Djurgården

2017-09-05

DIF Basket förstärker med ännu ett känt namn. Den 28 åriga pointguarden från Brooklyn, New York, har flera års internationell erfarenhet från bland annat USA, Grekland, Finland, Lettland och Slovakien. Cliff har även tidigare spelat i Basketligan för svenska mästarna LF Basket och ECO Örebro. Cliff är 182 cm lång och kommer att ha en central roll i coach Bartons nya lag.

Coach Charles Barton

“The relationship between the point guard and the coach is critical, so I am very happy that Cliff Colimon has agreed to play for us next season. Cliff is a complete player that plays both sides of the ball and is a high character person”.

Klubbdirektör Popov

”Djurgården Basket gör i år sin största satsning någonsin. Målet är att bygga ett superlag som våra supportrar och sponsorer kommer att älska. Cliff Coliman är en person med mycket karaktär som kommer att höja ribban på Superettan och därmed även kvalitén på sporten. Nu återstår ytterligare några pusselbitar innan laget är redo”

Cliff anländer den 7de september.  

Se Cliff "in action" här: https://www.youtube.com/watch?v=nkdOi_Y5prA

 

 

 

 

Köping Stars värvar en ny serbisk guard!

"Redo att slåss om direktplatserna till Basketligan"

Den 24 åriga serbiska guarden Aleksa Solevic har skrivit på för hårdsatsande Köping Stars. Aleksa återvänder till Sverige efter en säsong i slovakiska SBL ligan och laget LB Spisska Nova där han spelat 32 matcher och snittat 13poäng per match. Aleksa var en nyckelspelare i Ligalaget Nässjö mellan åren 2014 till 2016. Hans sista år i svenska ligan snittade han 9.8 poäng på 34 matcher.

"Vi är väldigt glada att kunna presentera en väldigt bra och meriterad spelfördelare i Aleksa Solevic. Med Aleksas erfarenhet och kvalitéer känner vi oss allt mer redo att utmana i toppen av Superettan för att vara med om att slåss om direktplatserna till Basketligan", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Aleksa är född och uppvuxen i Krusevac, Serbien där han började sin basketkarriär i klubben KK Napredak Rubin. Kontraktet är skrivet på 1 plus 1 år, skriver klubben. 

Goran Popov 2017-09-05

 

 

 

Amerikansk toppguard till DIF Basket!

I dag blev det klart att den 23 åriga guarden, Langston Morris-Walker, kommer att förstärka hårdsatsande Djurgården Basket den kommande säsongen. Langston spelade senast i Mexico där han snittade 16,3 poäng per match. Tidigare tillhörde han Oregon States förstafemma i NCAA. Langston är en tuff och snabb spelare både i anfall och försvar. Han är även en bra trepoängs skytt och snittade 39,8 % i förra säsongen. Den kommande säsongen spelar DIF Basket med två amerikanska spelare på guardpositionerna. Tidigare anslöt sig även pointguarden Cliff Collimon.

 

”I år gör DIF Basket sin största satsning någonsin och vi har siktet satt på guld i Superettan! Langston är en härlig spelare som har det där lilla extra och älskar att spela för publiken. Vi har i år byggt ett attraktivt Djurgårdslag som våra supportrar kommer att älska”. Säger Klubbdirektör Popov

 

 

Köping Stars söker nya spelare!

Köpings guard, Olle Mellström, lämnar laget och satsar på yrkeslivet. Starsprofilen har spelat flera säsonger i Köping Basket och tillhör de mer erfarna spelarna i laget. I dag fick vi även läsa att nyförvärvet från Södertälje Kings, Filip Kovacek, åkt på en hälseneskada och kommer att missa inledningen av säsongen. Enligt coach Nikolaidis letar nu klubben efter en ersättare. Köping Stars tittar eventuellt på en fransk spelare som ersättare. Det ryktas även att guarden Jordan Peltier från Malbas kan vara aktuell för Köping. 

 

 

 

 

Basketveteran förlänger med Pirates.

Den 33 åriga australiensiska guarden John Fitzgerald förlänger med Trelleborg Pirates. John är en mycket rutinerad spelare och veteran inom svenska förbundsserien. Han började sin karriär år 2003 i Brisbane Capitals och har sedan spelat i flera australiensiska lag. Från år 2010-2014 var han en toppspelare i Malbas och snittade som mest 27 poäng per match.

Förra säsongen snittade han 34 minuter och 20 poäng per match och kommer att vara en mycket viktig spelare för Trelleborg Pirates den kommande säsongen.