AIK segrar i årets Superetta!

Topprankade lagen AIK och Djurgården hamnade båda på 24p med 12 vinster och 2 förluster. AIK är dock starkare inbördes vilket gör dom till årets segrare i Superettan.

Det märkliga är att båda lagen förlorar sina sista bortamatcher på ett snöpligt sätt. Djurgården blir överkörda av Köping med 31p och AIK förlorar mot sjätte placerade Wetterbygden med 10p. Visserligen så hamnar, som väntat, båda lagen ovanför strecket och är sportsligt kvalificerade för ligan men frågan är om det är godkänt. Både AIK och Djurgården har stjärnspäckade lag med både inhemska och utländska proffsspelare som egentligen ska spela på en högre nivå. Trotts detta blir båda lagen vid flera tillfällen pressade av lag som varken har samma spelarkompetens eller budget. Man skulle kunna förvänta sig en mycket större dominans av båda lagen.

På en tredje plats hamnar hårdsatsande Köping med 16p (8 vinster och 6 förluster). Köping har imponerat under hela säsongen och spelade jämt i tre möten mot topplagen AIK och DIF. I sista hemmamatchen visar dom sin styrka på allvar genom att slå Djurgården med 108-77.

På en fjärde plats hamnar Luleålaget LF Future med 12p (6 vinster och 8 förluster). LF har i år haft ett relativt bra lag som spelat jämt i hela säsongen. LF är väldigt starka på hemmaplan vilket klubben visade genom att endast förlora mot topplagen AIK och Djurgården som man för övrigt pressar i båda matcherna.

På en femte plats hamnar anrika Alvik Basket som inte riktigt kommer upp i sin förväntade nivå. Man får en dålig start på säsongen och förlorar sina 4 första matcher. Mot slutet av säsongen tar laget ett krafttag och vinner 4 av sina 5 sista matcher som ger dom 10p (5 vinster och 9 förluster).

På en sjätte plats hamnar Wetterbygden Highland med 10p och samma antal vinster och förluster som femteplacerade Alvik. För att vara ett lag som spelar utan proffsspelare så måste man ändå ge coach Aulander beröm för sitt resultat. Att slå AIK med 77-67 i sin sista hemmamatch får anses som en stor bedrift.

På sjunde plats hamnar Trelleborg Pirates, som också har 10p (5 vinster och 9 förluster). Förväntningarna var större än vad tabellen visar med tanke på spelarna i truppen. Laget började serien bra och vann tre raka segrar men föll sedan i sju raka matcher.

På sista plats hamnar Göteborgslaget Högsbo Basket med 6p (3 vinster och 11 förluster). Laget har haft en tuff säsong men ändå spelat relativt jämt mot dom flesta lagen. Högsbo var mycket nära att skrälla i hemmamatchen mot AIK den 25 februari. Högsbo pressade AIK hårt och förlorade i sista sekund på en ”buzzer beater”.

Det har varit en intressant säsong med många bra matcher som dragit en hel del publik. Nu får vi se hur det går med topplagens ligaansökan och vilka nya lag som kommer att ansluta sig till serien.