Final Four…eller inte, dubbel…..eller trippelmöten?

Den sista matchen i Superettan spelades för drygt 10 dagar sedan men många tycks inte veta att serien är avslutad. Vi får fortfarande frågor om hur det går i serien och när den sista matchen ska spelas. Detta är så klart inte bra och vi får än en gång bevis på att Superettan behöver få ett bättre avslut dvs en Final Four. Kronan på verket fattas i dagsläget och därmed även hypen kring serien.

Kommer ni ihåg hur stora eventen var när Basketettan hade sina stora Final Fours. Inte minst år 2011 när Final Four spelades över en helg i Stockholm mellan Eagles, Täby, Serbia Malmö och Höganäs inför slutsålda läktare och en karnevalsstämning utan dess like. Se filmen här:https://www.youtube.com/watch?v=4sKuyV6mudo&t=625s

Så måste det se ut igen för att sporten ska få den hypen den behöver. Sedan känns det även naturligt att man efter finalen delar ut guld, silver och bronsmedaljer framför supportrarna och sponsorerna. Vilken hype fick AIK för att dom vann serien i år. Tror att det knappt har skrivits något om vinsten, förutom på klubbens och Superettans hemsida, och det kan inte vara så roligt för varken klubben eller spelarna. Man får inte glömma att AIK och Djurgården lockade mer folk till sina derbyn än de flesta ligalagen gjorde och då tänker jag inte på Umeå och Malbas. Det är inte en tillfällighet att TV4 valde att sända ett Superettan derby live i vintras.

Superettan är inte en kvalserie för Basketligan utan en liga för sig som kan bli en mycket bra och tuff produkt i framtiden. Visserligen får de två bästa lagen en plats i basketligan men det förändrar inte saken att Superettan måste tas på allvar och behandlas som en riktig serie/liga.

Den andra stora frågan är varför klubbarna ska spela trippelmöten i den kommande sesongen. Det är många inom svensk basket som anser att det spelas rent för många matcher i ligan och att det har en tendens att ta död på intresset. Det är viktigt att Superettan inte hamnar i samma problem där vi får spela inför halvtomma läktare för att folk inte orkar ta sig till hallen två gånger i veckan. Det mest naturliga vore att man enbart spelar en hemmamatch i veckan så att klubbarna har tid att promota varje match. Klubbarna sparar även en hel del pengar genom att inte behöva boka extra resor och hotell för ett tredje möte. Detta är en diskussion som har pågått i många år och det är i regel endast Luleå som vill spela många matcher för att dom har mycket publikintäkter.

När vi nu påbörjar en ny Superetta till hösten som kommer att spelas från september till mars vore det bra om man lärde sig från tidigare misstag och gjorde rätt från början.