• Namn: Stefan Bergman
  • Född: 2 februari 1974
  • Bor: Stockholm
  • Yrke: Coach/egen företagare
  • Klubbar som coach: JKS, Fryshuset, Solna, Stockholm Eagles, Täby, Djurgården
  • Intressen: vinna, golf, fysisk träning,

_________________________________________________________________________

Stefan Bergman, ett välkänt namn i svenska basketkretsar. Bergman började sin basketkarriär som spelare i Stockholmsförortsklubben JKS Bredäng där han även coachade lag i klubben som tonåring. Han utmärkte sig tidigt som ett coachämne och fortsatte vidare in i Fryshusets verksamhet där han efter en tid började assistera ligalaget och sedan har det bara rullat på.

Han har vunnit flera SM guld och är förmodligen den enda coachen som har gjort det med både herr och damlag (Solna 2008). Bergman har även varit landslagstränare och arbetat med svenska juniorer. De senaste åren har han varit aktiv i Basket/Superettan och vunnit serien flera ggr med både Stockholm Eagles och Täby basket. För två år sedan var han med och grundade Djurgården Basket och tog på sig uppdraget att leda laget som sedan gått som tåget.  

Hej Stefan, beskriv dig själv som tränare och vad är din styrka?

Jag brinner för det jag gör och hatar verkligen att förlora. Jag får ut max av mina spelare och försöker bygga upp en respekt mellan mig och mina spelare.


Jag är en bättre matchcoach än jag är som tränare, så min styrka är att kunna förändra och se tendenser i matcher. Kräver 100% från första sekund till sista sekund oavsett vad resultatet är. Många tycker nog jag är tokig när jag skäller och styr i slutet av matcher trots att vi kanske leder med 20p men det handlar om vanor lära sig att alltid göra rätt.

Vad kräver du av en basketspelare i ditt lag?

100% inställning och att dom kommer till träningarna av rätt anledning. Spelarna måste vilja vara en del av laget och trivas.
Sen löser sig resten.

Hur viktigt är det för en tränare att vara bra på grupp psykologi eller allmänt kunna läsa spelarens mentala hälsa?

Det är jätteviktigt att spelarna känner förtroende för dig som tränare och att du kan läsa av spelarna och hela laget så du kan förebygga eventuella problem i laget.

Hur gör du för att bygga teamkänsla i laget?

Som jag sa innan bygga relation mellan Coach och spelare men att spelaren fortfarande vet att det är du som bestämmer.
Få gruppen att tycka det är kul att komma till träning och känna att dom är en del även fast man kanske inte är bäst i laget!

Anser du att det hjälper en tränare om han själv har en spelarkarriär bakom sig?

Tror det kan ha en viss betydelse men absolut inte att det gör en till en bra Coach bara för man har varit en bra spelare. Många tror att man blir tränare bara för att man spelat basket på hög nivå och det är 100% fel. Som sagt finns både och två bra exempel är kanske två utav Europas bästa coacher.
Ettore Messina Som inte spelat på hög nivå
Zeljko Obradovic Som spelat på hög nivå


Hur viktig är playmaker positionen för dig?

Det är jätteviktigt att du har en bra PG som kan styra spelet. Jag föredrar en PG som också är ett stort hot anfallsmässigt.
Det gör det ännu svårare för motståndarna att inte veta om PG kommer leta pass elller skapa själv. En PG måste kunna göra dom andra spelarna bättre.

Föredrar du att spela utan klassiska centrar?

Basketen blir snabbare och snabbare så jag har helst en atletisk center som kan spela med både ryggen mot korgen men även kan kliva ut en bra bit och skapa från studs eller skott en bit från korgen. Viktigt med en center för mig är att han är en bra passare. Har du en center som är en bra passare kan du skapa djup i ditt spel.

Hur kan vi bli bättre på att bygga svenska toppspelare som kan få en bra spelarkarriär utanför Sverige?

Tycker vi blivit bättre och det kommer fler spelare från Sverige ut i Europa.
Men allt handlar om träningsförutsättningar vi måste kunna erbjuda spelarna tid i hallen för individuell träning. När vi inte kan det får vi inte vara rädda att släppa spelarna till rätt miljö.
Men nr 1 vi måste våga ställa krav på spelaren så dom tränar rätt.


NBA eller Euroleague?


Absolut Euroleague för mig är det en chans att lära mig och utvecklas genom att titta på dom bästa coacherna hur dom hanterar matcherna. Du får idéer på spel och taktiska drag under matcher. Man kan lära sig så mycket genom att titta på Euroleague. Samtidigt ser man hur långt vi har till denna nivå, spelarna är så sjukt bra och smarta.

Vad anser du om den nya Superettan?

Den kommer bli mycket bra med många kvalitetsmatcher.
Men måste säga att saknar Final4 upplägget det är ett härligt avslut. Så skulle vilja se 10 lag som kämpar om 8st slutspelsplatser.
Sen slutspel med kvartsfinaler och vinnarna går till Final4. Det absolut bästa är om man skulle kunna göra som Euroleague semifinaler på fredagen sen lördag ledigt så lagen hinner förbereda sig och final på söndagen. Detta vore en häftig avslutning.